Aquarel uitdaging 1 galaxy

img_20170107_111226-001

Twee dagen geleden kwam er een post online over de aquarel uitdaging die ik aan wilde gaan. Zodat ik meer ga oefenen met aquarel en er, hopelijk, beter in ga worden. Natuurlijk ben ik gelijk enthousiast aan de slag gegaan en daar gaat deze post dan ook over!

 

Materiaal:

  • Canson 300 grams aquarelpapier 10,5 x 15,5 cm. Dit is volgens mij het formaat van een ansichtkaart.
  • Van Gogh aquarel palet met 12 kleuren.
  • Caran D’ache neocolor 2 watersoluble wax pastels (blik met 15 kleuren)
  • Washi-tape
  • Groter papier/houten plank iets dat vies mag worden en waar je, je aquarelpapier op vast kan tapen.
  • Eén of meerdere ronde penselen. ik heb er een aantal van Action en Manet gebruikt.

img_20170107_102753

Dit ziet er misschien een beetje raar uit maar het werkt wel erg goed moet ik zeggen (dit was de eerste keer dat ik dit deed). Ik vind het namelijk altijd mooi als je een witte rand rond je aquarelwerk houdt. Alleen had ik nog nooit tape gevonden waarmee dit goed lukte zonder dat de aquarel er toch onderdoor/doorheen ging of dat het papier scheurde bij het afhalen. Ik zag dit iemand op youtube doen (lange leve youtube). Ze tape haar papier met washi-tape vast op een ander stuk papier.

img_20170107_103159

Daarna heb ik de Caran D’ache neocolor 2 wax pastels erbij gepakt en de kleuren op het papier licht opgezet. Wanneer je het nat maakt komt er veel pigment vrij, bij vooral de donkere kleuren, daarom moet je het niet te heftig opzetten. Je kunt het altijd nog wat toevoegen.

img_20170107_103413

Water toegevoegd. De kleuren zijn nu nog wat vlak.

img_20170107_104110

Hierna komt het leukste. Namelijk; kleur toevoegen! Dit deed ik met het aquarel palet van Van Gogh. Ik heb de volgende kleuren gebruikt; kraplak donker, ultramarijn donker, ceruleumblauw en paynesgrijs (wat toch echt gewoon zwart lijkt maar goed..).

img_20170107_104646

Het is nu gewoon een kwestie van “spelen” met de verf tot je tevreden bent. Het is wel een gevaar dat je te lang doorgaat en dat het één grote grijze soep wordt. Maar dat is bij mij gelukkig niet gebeurd. Aan het eind heb ik nog wat van de roze en lichtblauw Neocolors toegevoegd door met een natte kwast over de stick te gaan en op het papier aan te brengen. Dit zijn namelijk net weer andere kleuren dan in het Van Gogh palet.

img_20170107_111226-001

Als je tevreden bent laat je hem helemaal drogen (met het tape er nog op). En als je ongeduldig bent zoals ik, leg je hem op de verwarming. Als hij droog is ga je met witte verdunde verf spatten door met je kwast lang je vinger te strijken. Hierdoor ontstaan kleine spatjes (sterren) op het papier. Je kunt dit met verschillende soorten verf doen. Het kan met aquarelverf maar het kan zijn dat het niet genoeg pigmentatie heeft. Je kunt ook witte gouache of witte acrylverf gebruiken. Wel goed met water verdunnen. Daarna haal je de tape weg.

Als je op een aantal plekken nog wat onregelmatigheden hebt aan de randen kun je die wegwerken met witte gouache of acrylverf. En daar is je kunstwerkje.

Dit was echt super leuk om te doen en ik wilde er gelijk meer maken. Want het is vrij simpel en het geeft een mooi resultaat. Ook de ontdekking van de washi-tape is fijn! Wel moet je het heel goed aandrukken met je vingers. Op sommige plekken is de rand heel strak geworden en op andere plekken wat minder.

Heb je nog vragen dan kun die hieronder stellen of een bericht sturen via het contactformulier op de site.

Groetjes Paulien

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *