Herfst in aquarel 2

image-2016-10-29-6

Vorig jaar heb ik in de herfst ook een aquarel gedaan van een “herfsttafereel”. Dit jaar heb ik al wel een pompoen gedaan maar nu is het tijd voor nog een tweede herfst in aquarel. Omdat ik aquarel nog erg lastig vind heb ik er voor gekozen om naar aanleiding van een tutorial te werken.

Tutorial filmpje deel 1

Tutorial filmpje deel 2 (heb ik niet gedaan)

image-2016-10-29

De vrouw in de tutorial gaat er in een hoog tempo doorheen. Waardoor ik snel mee wilde doen maar gelijk een aantal fouten heb gemaakt.

image-2016-10-29-1

Zoals je ziet loopt mijn horizon niet helemaal goed en het “pad” waar later de bomen langs komen, loopt veel te rond. Ook geeft ze niet aan wanneer je je werk moet laten drogen voordat je verder gaat. Terwijl dit wel erg belangrijk is bij aquarel. Dus toen ben ik opnieuw begonnen.

image-2016-10-29-2

Het begin. De horizon moest in een punt lopen. De eerste keer had ik hier fouten in gemaakt dus dat ging nu wel goed. Bij de blaadjes van de bomen maakte ik (rechts) wel weer de fout dat het blauwe niet droog was en ik hier al bezig ging met de bomen. Dit loopt dus in elkaar over. Ook werd het bij mij veel streperiger dan bij de vrouw in de tutorial. Ik denk dat het komt door het penseel dat ik heb gebruikt. Het is wel voor aquarel maar zij had een heel ander soort kwast. Hier had ik er alweer een hard hoofd in dat het wat zou worden maar ik ben toch verder gegaan.

image-2016-10-29-4

Hier de bomen neergezet. Zoals je ziet geeft dat gelijk heel veel diepte in het werk. De stammen van de bomen zijn in de verte wat lichter dan die van dichterbij. Dit geeft extra veel diepte.

image-2016-10-29-5

Daarna de bomen nog wat bijgewerkt en een schaduw aangebracht onder de bomen. image-2016-10-29-6

Daarna heb ik nog meer kleur in de bomen aangebracht. Ook onder de bomen heb ik wat meer kleur toegevoegd. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met het resultaat. Wat ik echt niet had verwacht. Wel zijn er een aantal valkuilen als je werkt met een tutorial.

Tips bij het volgen van een tutorial:

-Kijk eerst de hele tutorial voordat je ook echt mee gaat doen.

-Probeer je eigen materiaal uit op een ander papiertje. Het kan zijn dat jouw kleuren net anders zijn dan die in de tutorial of dat je een andere kwast heb. Probeer dit uit voordat je gaat beginnen.

-Blijf zelf denken. Zeker in korte tutorials wordt niet alles gezegd. Bijvoorbeeld dat het soms handig is om het even te laten drogen.

-Probeer niet exact te doen wat ze in de tutorial ook doen. Als je naar mijn aquarel kijkt is hij anders geworden dan die uit het filmpje. Je kunt niet exact nadoen wat de ander doet. En dat moet je ook niet willen. Zeker niet met aquarel.

-Zet het filmpje regelmatig op pauze. Bij dit filmpje is dat echt nodig maar dit zal niet bij elk filmpje zo zijn.

Heb je nog vragen dan kun je die hieronder stellen of een bericht sturen via het contactformulier op de site.

Groetjes Paulien

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *