Een eigen stijl ontwikkelen?

Sharpened Colored Pencils

Sommige mensen hebben met tekenen  en schilderen een eigen stijl. In deze post vertel ik wanneer je een eigen stijl hebt en hoe je je eigen stijl kunt ontwikkelen.

tekenen3

Wanneer heb je een eigen stijl?

Een eigen stijl hebben is wat anders dan wat je veel tekent of schildert of wat je leuk vind om te tekenen en schilderen. Een eigen stijl heeft namelijk niet rechtstreeks te maken met wat je leuk vind om te tekenen en te schilderen, maar het is de manier waarop je tekent en of schildert.

Om het duidelijk te maken wanneer je weet of je een eigen stijl hebt is wanneer je ergens je werk laat zien of plaatst (forum) en mensen, na een tijdje, weten dat het werk van jou is zonder dat ze je naam hebben gezien. Ze herkennen het werk als dat van jou. Dan heb je een eigen stijl ontwikkeld.

Sharpened Colored Pencils

Hoe ontwikkel je een eigen stijl?

Maar hoe ontwikkel je nou een eigen stijl? Dit doe je niet zo zeer bewust. Veel mensen weten het pas omdat andere mensen zeggen dat ze een eigen stijl hebben en ze hun werk hebben herkent.

Maar toch kun je het wel oefenen. Je doet dit door veel te tekenen of te schilderen (of met wat voor een materiaal je ook werkt). Wat hierbij belangrijk is, is dat je geen andere kunstenaars na gaat doen. Want dan kopieer je het werk van anderen. Hierdoor doe je iets na en ontwikkel je geen eigen stijl.

Zorg er ook voor dat je de verschillende onderwerpen oefent die je gebruikt in je werk. Hou je ervan om tuinen met bloemen te tekenen. Ga dan geen tuin natekenen met alles precies wat je ziet maar oefen de bloemen/planten/bomen los van elkaar en zet dan zelf wat in elkaar.

Maar naast dat je oefent wat je vooral gebruikt in je werk is het ook belangrijk om open te blijven staan voor andere dingen. Dit kunnen andere onderwerpen zijn maar ook ander materiaal. Hierdoor blijf je bezig om iets opnieuw te ontdekken en uit te proberen. Hier wordt je beter van, wat uiteindelijk je stijl versterkt.

Een stijl ontwikkelen gaat niet zomaar. Je kunt niet zeggen dat je over een maand een eigen stijl hebt. Probeer er ook niet teveel op te letten maar gewoon veel te tekenen en te schilderen en dingen uit te proberen.

Een schilderij met felgekleurde gebouwen in de kleuren blauw, groen, roze en paars. Met een zonsondergang als achtergrond.

Heb ik een eigen stijl?

Ik heb nog niet echt een eigen stijl. Ik vind het erg leuk om juist te bedenken wat er allemaal kan met het materiaal. Waardoor ik ook nog niet echt een materiaal echt leer kennen. Ik zou het wel leuk vinden als mensen mij ooit gaan herkennen aan mijn werk.

Wel begin ik steeds meer door te krijgen wat ik leuk vind om te tekenen en te schilderen. Zo vind ik vogels het leukst om te tekenen en schilderen. Ook gebouwen en andere dieren vind ik leuk. En alles het liefst met veel kleur en contrast.

Heb je nog vragen dan kun je die hieronder stellen of een bericht sturen via het contactformulier op de site.

Groeten Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *