Faber-Castell Polychromos

DSC_1168

Al een hele tijd had ik de Faber-Castell Polychromos potloden op het oog. En ik wilde ze over een tijdje kopen. Maar nu werd ik twee weken geleden verrast door mijn vriend, hij had de potloden voor mij gekocht! Echt super. In deze post vertel ik meer over de Polychromos.

DSC_1167

Zoals ik hierboven al vertelde heb ik de potloden gekregen van mijn vriend (bedankt!). De set die ik heb, de 120 potloden, kun je kopen in een blik of een houten koffer zoals ik die heb. Wanneer je de koffer open doet, komen de twee lagen vanzelf van elkaar en kun je elke kleur goed zien en pakken.

DSC_1168

Achter de onderste rij met potloden is nog wat plek om een aantal potloden/gummen/pennen op te bergen. Erg handig! Als je de Polychromos wil uitproberen hoef je niet gelijk 120 potloden te kopen. Je kunt sets krijgen van 12, 24, 36, 60 en 120 stuks. Je kunt ze bijvoorbeeld op Bol.com kopen.

DSC_1170

Wat fijn is aan deze set is dat je de potloden los kunt kopen (niet op bol.com maar wel op andere sites). Als er een potlood op is hoef je dus niet weer een hele set te kopen.

Faber-Castell potloden worden in Duitsland gemaakt. Over de potloden wordt gezegd dat ze gepigmenteerd, lichtvast, water- en veegvast zijn. Ook zouden de potloodpunten niet snel breken.

Tijd om ze eens uit te proberen….

DSC_1217

Allereerst het papier. Dit hierboven is gemaakt op 200 gram tekenpapier. Zoals je ziet ging het blenden goed alleen het papier zit al snel “vol” en je kunt dan geen details meer aanbrengen.

DSC_1220

Hierboven had ik een begin van een tekening gemaakt op mixed media papier. Dit is dikker en met meer reliëf. Ook dit vond ik niet erg fijn werken. Het werd erg rommelig. Vandaar dat ik hem niet afgemaakt heb.

Ik heb op youtube gekeken wat andere mensen gebruiken om op te werken met hun Polychromos. De meesten gebruiken aquarelpapier. Op dit moment ben ik bezig met een tekening op aquarelpapier en dit werkt goed.

De Polychromos kun je blenden met terpentine. Je zet een paar lagen met verschillende kleuren over elkaar heen. Het is dan belangrijk dat je het papier niet helemaal dicht tekent. Daarna pak je ene kwast met een klein beetje terpentine (je kunt geurloze gewoon bij de bouwmarkt of supermarkt kopen) en ga je erover heen. Hierna kun je een volgende laag kleur of details aanbrengen. Wel is het uitproberen hoe vaak/ hoe veel en waar je de terpentine gebruikt. Tot nu toe vind ik het fijn om dat één keer te doen en daarna de rest gewoon op te bouwen met potlood.

Binnenkort laat ik de tekening zien waar ik nu mee bezig ben.

Heb je nog vragen dan kun je die hieronder stellen of een bericht sturen via het contactformulier op de site.

Groetjes Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *