Tips voor het bijhouden van een schetsboek

IMG_20160827_173620

In deze post geef ik een aantal tips hoe je een schetsboek bij kunt houden en ook blijft gebruiken.

De afgelopen maanden lukt het mij (eindelijk) om redelijk regelmatig te schetsen. Al veel vaker wilde ik regelmatig schetsen maar ik hield het nooit vol. Nu gaat het best goed en daarom vertel ik je hoe ik het doe. Misschien heb je er wat aan.

image-2016-10-14-23

Tip 1

Koop een klein schetsboek. Ik heb een erg klein schetsboek. De reden daarvoor is dat je dan niet het idee hebt dat je een hele grote pagina vol moet krijgen en dat het dus veel werk is. Dat hield mij vaak tegen om zelfs maar te beginnen aan het schetsen.

image-2016-10-14-16

Tip 2

Leg je schetsboek en wat tekenmateriaal (wat je graag gebruikt) op een makkelijke plek. Sinds ik mijn schetsboekje in de woonkamer heb liggen, pak ik hem veel vaker. Bijvoorbeeld wanneer er niks op tv is wat ik wil volgen of even dat ene halfuurtje voordat je weg moet.

IMG_20160827_173612

Tip 3

Wees niet te streng voor jezelf. Ik was altijd zo iemand die per se iets moois moest maken anders vond ik het niet goed en baalde ik van mezelf. Maar dat je het slechtste wat je kunt doen want dan stop je er vrij snel mee. Het is een schetsboek…. dat betekend dat je erin schetst en geen volledige tekeningen in gaat maken. De ene keer zul je de schets wel mooi vinden en de andere keer niet.

IMG_20160827_173545

Tip 4

Teken wat je leuk vind. Je wilt misschien wel graag leren hoe je gezichten tekent, maar als je regelmatig wil gaan schetsen kun je beter dingen tekenen die je al vaker tekent en niet iets wat je nog moet leren. Natuurlijk kan dit wel maar als je jezelf daar toe dwingt dan is er een grote kans dan je er niet mee verder komt. Teken gewoon waar je op dat moment zin in hebt. En ook al is dat elke keer een vogel, nou en. Je bent wel weer aan het schetsen.

IMG_20160827_173522

Tip 5

Plaats je schetsen ergens of laat ze iemand zien. Vertel mensen dat je regelmatig wil gaan schetsen en laat je schetsen zien. Vind je dit in het echt lastig of heb je niet iemand waarmee je ze kunt delen dan kun je dit ook online doen. Bijvoorbeeld op een forum voor tekenen en schilderen. Door je schetsen te plaatsten en mensen te laten weten dat je dit wil heb je meer een stok achter de deur. Ik plaats nu elke maand 10 schetsen op mijn site. Dat is mijn stok achter de deur.

IMG_20160827_173515

Tip 6

Besteed niet teveel tijd aan 1 schets. Het is zoals ik hierboven ook al zei, geen echte tekening maar een schets. Als je te lang bezig bent met 1 schets zul je je schetsboek niet pakken als je wat minder tijd hebt. Een schetsboek is om ideeën in op te slaan. Als je een schets goed gelukt vind kun je er altijd nog een mooie tekening van maken.

DSC_1449

Tip 7

Als je een vriend/vriendin of familielid hebt die ook graag tekent kun je afspreken om af en toe samen te schetsen. Het is gezellig, je doet nieuwe ideeën op en je bent lekker aan het schetsen.

DSC_1441

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips voor het bijhouden van een schetsboek. Voor mezelf werken deze tips wel erg goed. Maak je vooral niet te druk om je schetsboek. Niet elke tekening hoeft een meesterwerk te worden. Het oefenen en er mee bezig zijn is veel belangrijker.

Heb je nog vragen dan kun je die hieronder stellen of een bericht sturen via het contactformulier op de site.

Groetjes Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *