Craqueleren met acrylverf en lijm

schildpad 4

Zondag 13 maart heb ik bij de Intratuin een workshop gevolgd van Deborah Hijink (link naar haar site). Eerst bekeken we wat van haar werk. Ze gebruikte een erg leuke techniek in haar schilderijen. Ze laat de verf barsten (craqueleren) in haar werk. De laag eronder komt zo tevoorschijn. Tijdens de workshop ben ik hier ook mee aan de slag gegaan. In deze post leg ik uit hoe je de verf kunt laten craqueleren met alleen een fohn en witte lijm.

Eerst heb ik de contouren van de schildpad op canvas gezet. Ik was er al snel uit dat ik een schildpad wilde maken omdat het mij mooi leek om het schild te gebruiken voor het craqueleren.

schildpad 1

Daarna heb ik in een korte tijd de basislaag op doek gezet. Als je wilt craqueleren moet je een laag verf als ondergrond hebben. Deze komt dan door de bovenlaag heen. Hoe groter het contrast van je basislaag en toplaag verf hoe duidelijker je scheuren kunt zien.

Tijdens de workshop lukt het craqueleren nog niet helemaal dus kon ik er niet mee aan de slag. Na de workshop heeft Deborah nog wat meer informatie gestuurd over de het craqueleren zodat ik toch aan de slag kon.

schildpad 2

Voordat ik aan het craqueleren begon heb ik eerst de kop en de poot?? (hoe heet dat?) van de schildpad afgeschilderd.

schildpad 3

Daarna ben ik met het craqueleren begonnen. Je moet dus een onderlaag acrylverf hebben die droog is. Daarna doe je er witte lijm op die transparant opdroogt (dit is belangrijk!!!) anders blijf je de lijm zien als hij is opgedroogd. De lijm die ik heb gebruikt kun je bij de Action halen, zie onderstaande foto.

schildpad 7

De lijm breng je op een klein deel van je werk aan. Je kunt niet een te groot deel tegelijk doen omdat je het dan niet snel genoeg droog kunt fohnen. Het craqueleren gaat dan niet goed. Ik nam telkens 1 of 2 stukjes van het schild. Je doet de lijm erop, laat het drogen tot het een beetje plakkerig is, dus niet helemaal droog! Dan breng je er wat verdunde verf overheen. Hoe dun het moet zijn is een kwestie van uitproberen. Wanneer je verf te dun is dan blaas je het weg met de fohn. Wanneer het te “droog” is is het lastig om aan te brengen, het kan zijn dat je de lijm er ook weer afhaalt.

Als de verf erop zit pak je gelijk de fohn en blijf je fohnen tot het droog is of tot er genoeg scheuren in de verf zitten. Je moet de fohn best dichtbij houden. Wanneer je weinig tot geen scheuren krijgt, kan het zijn dat je niet genoeg lijm op de verf hebt aangebracht.

schildpad 5

Hier nog een aantal tips:

-Als je de lijm en de verf egaal met een kwast aanbrengt (vegen) krijg je rechte barsten (zie grote blauw/groene stuk).

-Wanneer je de lijm en de verf deppend aanbrengt krijg je meer ronde barsten en ook wat meer barsten (stukken van het schild bovenin).

-Oefen eerst op een stuk canvas/dik papier met verschillende hoeveelheden lijm, verf en verschillende manier van aanbrengen. Het blijft een verassing wat er uit komt maar zo kun je het wel wat sturen.

-Zorg voor een groot contrast in de basislaag verf en de bovenlaag verf. Hoe groter het contrast hoe beter de barsten te zien zijn.

schildpad 6

Uiteindelijk is dit de schildpad geworden. Ik vond deze techniek erg leuk om te doen en ga hem zeker vaker gebruiken.

Heb je nog vragen dan kun je die hieronder stellen of een bericht sturen via het contactformulier op de site.

Succes met het craqueleren!

Groetjes Paulien

2 thoughts on “Craqueleren met acrylverf en lijm

  1. Hallo Paulien.mleuk stukje. Ben erg enthousiast, gelijk naar Action gegaan maar helaas niet die lijm waar jij n foto van hebt geplaatst. Ik heb wel een ander flesje gekocht . Dit is een witte laag. Als ik doe wat jij schrijft krijg ik blaasjes wat lijkt op waterpokken. Kun jij mij zeggen wat ik fout doet? Misschien toch blijven zoeken naar jou aanbeveling van de lijm? Is de lijm transparant ? Die ik heb gekocht is wit. Ik hoor graag van jou.. Groet
    Gerry

    1. Hallo Gerry, Wat leuk dat je gelijk enthousiast aan de slag wilde gaan. Wat jammer dat deze lijm niet meer te vinden is. Kan het zijn dat je misschien mod podge hebt gekocht? Want dat is ook wit en droogt transparant op maar het is wat anders dan lijm. Heb je wel lijm die wit is en transparant opdroogt dan weet ik niet zo wat er mis gaat. Je kunt me dan een mailtje sturen met de foto’s van de stappen die je neemt. Dan wil ik wel kijken of ik kan vinden wat er mis gaat.

      groetjes Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *