Tekening hond

hond-15

Een vriendin vroeg mij een tekening te maken van de overleden hond van haar vriend. Ik vond het erg tof dat ik dat mocht doen voor haar en haar vriend. In deze post kun je zien hoe ik de hond getekend heb.

hond

Dit is de referentiefoto die ik heb gebruikt voor de tekening

Materialen:

Brynzeel potloden van 2H tot 9B

Zwart potlood van Cretacolor thundersoft (zwart)

Canson 1557 tekenpapier A3 (tekening formaat is A4)

Washi-tape om het A4 af te bakenen

Talens witte gouache verf

Papier om onder mijn hand te leggen

hond-2

Hierna heb ik de schets opgezet en heb ik de ogen getekend. Dit is altijd het eerste gedeelte dat ik teken wanneer ik een portret van een dier of mens maak. Dit omdat ik de ogen erg belangrijk vind en zo het contrast van de rest van de tekening goed kan bepalen. Wel pas ik later in het proces soms nog wat kleine dingen aan de ogen.

hond-3

Hierna ben ik verder gegaan met de neus, ook die is belangrijk voor het contrast van de tekening. En ik heb een begin gemaakt met de vacht. Hiervoor heb ik het potlood 2H gebruikt.

hond-4   hond-5

Nog twee foto’s van het opbouwen van de vacht. Op de rechter foto ben ik al verder gegaan met een 1B potlood. Na elke laag heb ik “de streepjes” licht uitgeveegd met een wattenstaafje om een wat zachter effect te krijgen.

hond-6   hond-7

Links ben ik verder gegaan met potlood 1B en rechts met 3B

hond-8

Hier ben ik het echt een stuk donkerder gaan maken. Hiervoor heb ik potlood 6B gebruikt.

hond-9

Hier ben ik verder gegaan met 6B en later met 9B. Het potlood gedeelte is hier zo goed als af. Nu vond ik dat de wenkbrauwen en de wat krullerige vacht onder de kop nog niet genoeg uitkwamen in de tekening. Dus hierna heb ik er witte gouache bij gepakt voor de details. Het resultaat zie je hieronder.

hond-10

Hier heb ik witte gouache toegevoegd aan de tekening en ik vind dat het echt verschil maakt. Op de foto zie je duidelijk verschil in de ogen, de ketting, de krullerige vacht en de wenkbrauwen. In het echt kun je bij de mond en op andere plekken in de vacht ook wat verschil zien. Wel maakt het hem ook wat harder. Dat vind ik wel een nadeel.

hond-15

Na het gummen van de vlekken en het bijsnijden is dit het resultaat geworden. Ik ben heel tevreden, ik denk wel dat dit mijn beste grafiet portret is dat ik heb gemaakt, maar ik zie ook zeker wel wat punten die ik nog kan verbeteren. Zo vind ik, als ik de foto’s nu terugzie, dat de wenkbrauwen toch wel erg sterk en groot neergezet zijn, bij de kop loopt het donkere te rond af in plaats van in een hoek naar de neus en tussen de wenkbrauwen is de vacht ook wat te licht.

Wel ben ik heel blij met het effect wat gouache aan je tekening kan geven. Het brengt net wat meer leven in de tekening.

Heb je nog vragen dan kun je die hieronder stellen of een bericht sturen via het contactformulier op de site.

Groetjes Paulien

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *